Print << Terug

De citotoets zit erop!

Op dinsdag 5, woensdag 6 en donderdag 7 februari hebben de leerlingen uit groep 8 de Cito eindtoets gemaakt. Volgens onze leerlingen is het meegevallen. We zullen zien. Het is nog even wachten op de uitslag, die in maart verwacht wordt.
Dit jaar werd voor het eerst onderscheid gemaakt tussen de basis en de niveautoets. Op de website van Cito wordt nog een uitleg gegeven over de twee versies.

Waarom twee versies?

Een toets die goed op niveau is, betekent een toets die goed aansluit bij de vaardigheden van de leerling. Het geeft de meeste kans op een betrouwbare uitslag. Daarnaast is het voor de leerlingen prettiger om een toets te maken die niet veel te moeilijk of veel te gemakkelijk is. Een te moeilijke toets geeft de leerling al snel het idee: ik kan er niets van. Dat komt de motivatie en het zelfvertrouwen natuurlijk niet ten goede. De leerling haalt daardoor misschien een lagere score dan bij zijn niveau past. Ook een te makkelijke toets kan leiden tot een score die lager is dan werd verwacht. Leerlingen die zonder echt na te hoeven denken alle juiste antwoorden kunnen aanstrepen, maken door nonchalance en een te hoog tempo misschien onnodige (slordigheids)fouten.
 

Eindtoets Basis

De Eindtoets Basis is bestemd voor leerlingen (landelijk ongeveer 75%) van wie u verwacht dat zij doorstromen naar de gemengde/theoretische leerweg van vmbo, of havo of vwo. De scores van deze leerlingen op de toetsen van het Cito Volgsysteem vallen in het C-, B- of A-niveau. 

Eindtoets Niveau

De Eindtoets Niveau is bestemd voor leerlingen (landelijk ongeveer 25%) die wat minder hoog scoren op de schoolse vaardigheden taal en rekenen. Bij de toetsen van het Cito Volgsysteem vallen hun scores vaak in het E- of D-niveau. 
Media
  • P1050027.JPG